Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 27-31.01.2020 r.


27-31.01.2020 r.
Poniedziałek:
I śniadanie: Herbata truskawkowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem
 i makrelą
w sosie pomidorowym
II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: „Pazibroda”- kapuśniak ze słodkiej kapusty, kotleciki z kaszki manny
 z cukrem trzcinowym, surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym, 
sok owocowy
Podwieczorek: Pieczywo wasa żytnie z pasztetem drobiowo-pomidorowym, herbata
 (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba, sezam)
Wtorek:
I śniadanie: Herbata koperkowa z kminkiem, kaszka kukurydziana na mleku,
chleb pszenny i słonecznikowy z polędwicą drobiową i ogórkiem konserwowym
II śniadanie: Marchewkowe chipsy, woda
Obiad : Kotlet schabowy, ziemniaki puree, surówka z modrej kapusty z jabłkiem
 i jogurtem naturalnym, sok owocowy
Podwieczorek: Galaretka brzoskwiniowa
 (alergeny:  seler, gluten, jajka, mleko)
Środa:
I śniadanie: Herbata imbirowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem, sałatą , żółtym serem i rzodkiewką
II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad:  Grochówka z parówką, bułka pszenna , sok owocowy
Podwieczorek: Kefir bananowy
 (alergeny:  seler, gluten, mleko)
Czwartek:
I śniadanie: Kakao, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, kiełbasą krakowską
i kiełkami rzodkiewki, herbata ziołowa
II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Krem marchewkowy, kolorowy kociołek z ryżem parabolicznym
(filet drobiowy, papryka czerwona i żółta, kukurydza, brokuł, …), sok owocowy
Podwieczorek: Andruty z masełkiem i dżemem niskosłodzonym jagodowym, herbata
(alergeny:  seler, gluten, mleko, sezam)
Piątek:
I śniadanie: Herbata owocowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem i pastą
 z jajka gotowanego ze szczypiorkiem
II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad:  Ryba sot’e, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z oliwą z oliwek,sok owocowy
Podwieczorek: Jogurt truskawkowy
 (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,  ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)