Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 31.05.-04.06.2021 r.

 

       31.05-04.06.2021 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,

 twarożkiem i szczypiorkiem

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ogórkowa,
  makaron w sosie bolońskim, sok owocowy

Podwieczorek:  Budyń malinowy

(alergeny: seler, gluten, mleko)

Wtorek:

I śniadanie:  Kakao, herbata z cytryną, bułka pszenna i grahamka z pasztetem drobiowo-pomidorowym i papryką czerwoną

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Karkówka w sosie własnym, pyzy, surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym, sok owocowy

Podwieczorek: Lody z okazji „Dnia Dziecka”

 (alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam)

Środa:

I śniadanie: Herbata rumiankowa, pełnoziarniste płatki zbożowe z owocami i mlekiem, bułka mleczna masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Kotlet mielony, ziemniaki puree, buraczki z jabłkiem, sok owocowy

Podwieczorek:  Galaretka pomarańczowa

(alergeny:  seler, gluten, jaja, mleko)

 

 

Piątek:

I śniadanie: Kawa zbożowa z miodem, herbatka koperkowa, chleb pszenny

 i razowy  z masełkiem, pastą z makreli w sosie pomidorowym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Jajko smażone, ziemniaki, bukiet warzyw, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)