Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 01-03.09.2021

 

           01-03.09.2021 r.

 

Środa:

I śniadanie: Herbata imbirowa,

kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem,

polędwicą drobiową i ogórkiem zielonym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ogórkowa,
  makaron w sosie pomidorowym,

sok owocowy

Podwieczorek:  Kaszka manna z sokiem truskawkowym

(alergeny: seler, gluten, mleko)

 

Czwartek:

I śniadanie:  Płatki kukurydziane z mlekiem,

bułka mleczna z masełkiem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym,

herbata rumiankowa

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Marchewkowy krem, kotlet mielony,

ziemniaki, buraczki z jabłkiem,

sok owocowy

Podwieczorek: Galaretka owocowa

(alergeny:   seler, gluten, mleko, jaja)

 

Piątek:

I śniadanie: Kawa zbożowa,

chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,

pastą z tuńczyka w sosie własnym, herbata ziołowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa cytrynowa z ryżem, ziemniaki z twarogiem

 i olejem lnianym,

sok owocowy

Podwieczorek:  Jogurt waniliowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko, ryba)

 

 

 


 

 

 


OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)