Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 02-05.11.2021 r.

 

02-05.11.2021 r.

Wtorek:

I śniadanie: Zupa budyniowa, herbata miętowa, chleb pszenny i słonecznikowy

z masełkiem, serem żółtym i ogórkiem zielonym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ogórkowa, nal
eśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,

 sok owocowy

Podwieczorek:  Kanapki z pieczywa mieszanego z pasztetem drobiowo-pomidorowym, herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, jaja, mleko)

 

Środa:

I śniadanie:  Kakao, herbata z cytryną, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, polędwicą drobiową, sałatą lodową i rzodkiewką

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Kapuśniak z kiszonej kapusty, gulasz z warzywami, kasza bul gur,

sok owocowy

 Podwieczorek: Galaretka malinowa

(alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam)

 

Czwartek:

I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem,  herbata ziołowa z koprem włoskim,

chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, pastą rybno serową ze szczypiorkiem

 i kiełkami (filet gotowany, twaróg, ogórek kiszony,..)

II śniadanie : Jabłko,  woda

Obiad: Rosół  z makaronem, potrawka z ryżem, groszek z marchewką,

sok owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa z pastą z brokułu gotowanego, herbatka melisa

  (alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja, ryba) 

 

Piątek:

I śniadanie: Herbata owocowa,   bułka pszenna i sojowa z masełkiem, serkiem śmietankowym i rzodkiewką

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem, klopsik z dorsza, ziemniaki, kapusta zasmażana, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja, soja)

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)