Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 07-11.03.2022 r.

 

07-11.03.2022 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Zupa budyniowa, herbata z cytryną, bułka pszenna i grahamka z żółtym serem

 i kiełkami

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Barszcz ukrai
ński, jajko gotowane w sosie śmietanowo-koperkowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy

Podwieczorek:  Drożdżówka z owocem, herbata ziołowa

(Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)

Wtorek:

I śniadanie:  Herbata miętowa, płatki owsiane górskie na mleku,

rogal mleczny z dżemem niskosłodzonym truskawkowym

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Brokułowy krem z kaszką  kukurydzianą, kotlet schabowy, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym, sok owocowy

Podwieczorek: ” Makaron w śniegu”

(Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Kawa zbożowa  z miodem, herbata melisa, chleb pszenny i słonecznikowy

 z sałatą lodową, polędwicą drobiową i papryką
II śniadanie: Chipsy marchewkowe, woda

Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy,  żeberka w sosie własnym, kasza bul gur,

 surówka z białej kapusty z marchewką i kukurydzą z jogurtem naturalnym,

 sok owocowy

Podwieczorek: Kaszka kukurydziana z sokiem malinowym

(Alergeny: seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, herbata malinowa, bułka pszenna i grahamka z kiełbaską zielonogórską

 i ogórkiem konserwowym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa neapolitańska, pulpeciki z kurczaka z płatkami owsianymi, ziemniaki, kapusta zasmażana, sok owocowy

Podwieczorek: Galaretka owocowa

(Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

Piątek:

I śniadanie: Herbata koperkowa, kawiorek z masełkiem, rzodkiewkowym twarożkiem

 i  szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa koperkowa z ziemniakami, ryba w jarzynach pod beszamelem, ryż,

sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(Alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)