Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 28.02-04.03.2022 r.

 

28.02.-04.03.2022 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,

 pastą z tuńczyka i  papryką

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Grochówka, nale
śniki żytnio-kukurydziane z twarogiem, sok owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa z gotowanym brokułem, herbatka ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba,  jaja)

Wtorek:

I śniadanie:  Kawa zbożowa, herbata „cytrynowa”,  bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

żółtym serem, wędliną drobiową i rzodkiewką

II śniadanie: Marchewkowe chipsy, woda

Obiad : Zupa jarzynowa, pulpety w sosie koperkowym, kasza Kus-kus,  buraczki z jabłkiem, sok owocowy

Podwieczorek: Płatki jęczmienne na mleku z jabłkiem i miodem

 (alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam)

Środa:

I śniadanie: Naworka-polewka, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,

makrelą w sosie pomidorowym, herbata ziołowa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa skandynawska, Gzik- ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym, sok owocowy

Podwieczorek:  Sok z pomarańczy, ciastko owsiane bez cukru  z żurawiną

(alergeny:  seler, gluten, mleko, ryba)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, wątrobianką i ogórkiem kiszonym, herbata koperkowa

II śniadanie: Banan, woda

Obiad: Krupnik z kaszą jaglaną, makaron po włosku (filet z kurczaka, warzywa, koncentrat pomidorowy), sok owocowy

Podwieczorek: Budyń malinowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

serem kanapkowym twarogowym i szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Marchewkowy krem, gulasz rybny z warzywami, ziemniaki,  

sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)