Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 05-09.09.2022 r.

 

 

05-09.09.2022 r..

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy

z masełkiem, żółtym serem i papryką

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad:  Zupa ogórkowa
, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,

 sok owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa z pastą z brokułu gotowanego, herbatka imbirowa

(alergeny: seler, gluten, mleko,  jaja, soja)

Wtorek:

I śniadanie: Kakao, herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

 sałatą lodową, kiełbaską zielonogórską i pomidorem

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa ziemniaczana pomidorami, gulasz z warzywami z kaszą bul gur, sok owocowy

Podwieczorek: Budyń czekoladowy

(alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam, soja)

Środa:

  I śniadanie:  Płatki owsiane z mlekiem, bułka mleczna z dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata ziołowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa cytrynowa z ryżem, pulpety w sosie pomidorowym,  ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy

Podwieczorek:  Galaretka malinowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, soja)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,

wątrobianką i ogórkiem kiszonym, herbata owocowa

II śniadanie : Arbuz, woda

Obiad: Krem z czerwonej soczewicy z kaszką kukurydzianą, nugettsy, ziemniaki, surówka z białej kapusty,  sok owocowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, sezam, soja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata imbirowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

z twarożkiem i rzodkiewką

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa pomidorowa z zacierką, ryba gotowana w sosie koperkowym, ziemniaki,

Bukiet warzyw, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt truskawkowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, soja)

 

                                                                      

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)