Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 06-10.02.2023 r.

 

06-10.02.2023 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Kakao, herbata owocowa,

bułka pszenna i grahamka  z masełkiem i makrelą

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa pomidorowa z zacierk
ą, placki ziemniaczane z cukrem trzcinowym,

sok owocowy

Podwieczorek:  Kanapki z pieczywa mieszanego  z pasztetem drobiowym  i ogórkiem kiszonym, herbatka koperkowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,  ryba)

Wtorek:

I śniadanie:  Herbata z miodem i cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy

 z masełkiem, serkiem kanapkowym , ogórkiem zielonym i szczypiorkiem

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Kotlet „dewolaj”, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, papryką, koperkiem i jogurtem naturalnym, sok owocowy

Podwieczorek: Jajko w sosie śmietanowo- koperkowym, kawiorek z masełkiem, herbatka ziołowa

 (alergeny:  seler, gluten, jajka, mleko)

Środa:

I śniadanie: Płatki owsiane na mleku, rogal mleczny z dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbatka melisa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Sztuka mięsa, kasza Kus-kus, bukiet warzyw, sok wieloowocowy

Podwieczorek:  „Tostowe Uśmiechy”, herbatka ziołowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, sałatą rukola,  polędwicą drobiową i ogórkiem konserwowym, herbata imbirowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Rosół  z makaronem, potrawka z ryżem, sos cytrynowy, groszek z marchewką, sok owocowy

Podwieczorek: Budyń waniliowy z sokiem malinowym

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, żółtym serem, pomidorem i szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Ryba panierowana,  ziemniaki puree, kapusta zasmażana, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja)

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)