Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 27.02-03.03.2023 r.

 

27.02.-03.03.2023 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,  białym serkiem kanapkowym i papryką czerwoną

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad : Zupa ogórkowa, racuchy drożdżowe z cukrem trzcinowym, sok owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa z pastą z brokułu gotowanego, herbata ziołowa

(Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

Wtorek:

I śniadanie: Naworka- polewka , herbata miętowa, bułka pszenna i sojowa

z masełkiem, pieczenią rzymską i pomidorem

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa śródziemnomorska, kotlet mielony, buraczki z jabłkiem, ziemniaki puree,  sok owocowy

Podwieczorek: Kisiel do picia, wafel kukurydziany

(Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, soja)

Środa:

I śniadanie: Płatki owsiane z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata  koperkowa

II śniadanie: Gruszka, woda

Obiad: Kalafiorowy krem, parówka w sosie greckim, ziemniaki, sok owocowy

Podwieczorek: Zbożowe chrupki z bananami i mlekiem

(Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, herbata malinowa, bułka pszenna i grahamka z pastą kiełbasy zielonogórskiej i ogórka konserwowego

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: „Pazibroda”- kapuśniak z białej kapusty, kurczak w rękawie, kasza bul gur, surówka z modrej kapusty,  sok owocowy

Podwieczorek: „Cielak”- murzynek z serem, herbata z cytryną

(Alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, sezam)

Piątek:

I śniadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, sałatą masłową, żółtym serem i ogórkiem zielonym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Grochówka, gulasz rybny z warzywami i ziemniakami, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt czekoladowy

(Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)

 

Przedszkole zastrzega prawo do zmian w jadłospisie.

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)