Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 05-07.06.2023 r.

 

   5-7.06.2023 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata zwykła z cytryną,

chleb pszenny  i razowy z żółtym serem  i pomidorem

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Kapu
śniak z kiszonej kapusty,

 makaron w sosie pomidorowym, sok owocowy

Podwieczorek:  Budyń czekoladowy

(Alergeny: Seler, gluten, mleko, sezam)

Wtorek:

I śniadanie:  Herbata imbirowa,

bułka pszenna i sojowa z masłem,

 sałatą lodową, wędliną drobiową i rzodkiewką

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Krem z czerwonej soczewicy, pulpety w sosie koperkowym,

 zielona fasolka szparagowa, sok truskawkowy

Podwieczorek: Amerykany, herbata ziołowa

(Alergeny: Seler, gluten, mleko, jaja, soja)

 

Środa:

I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, rogal z masłem i dżemem niskosłodzonym malinowym

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa cytrynowa z ryżem, żeberka w sosie własnym, ziemniaki, kapusta zasmażana, sok owocowy

Podwieczorek:  Jogurt waniliowy

(Alergeny: Seler, gluten, mleko)

 

                  Przedszkole zastrzega prawo do zmian w jadłospisie!

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)