Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 12-16.06.2023 r.

 

     12-16.06.2023 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,

pastą z tuńczyka w sosie pomidorowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa grochówka, nale
śniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym, sok owocowy

Podwieczorek:  Arbuz

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba,  jaja)

Wtorek:

I śniadanie:  Herbata „cytrynowa”,  bułka pszenna i grahamka z masełkiem,  pieczenią  alpejską z warzywami i pomidorem

II śniadanie: Marchewkowe chipsy, woda

Obiad : Karkówka  w sosie własnym, pyzy, surówka z młodej kapusty, sok owocowy

Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem malinowym

(alergeny:   seler, gluten, mleko, gorczyca)

Środa:

I śniadanie: Kawa zbożowa, Hot dog z ketchupem, herbata koperkowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa pomidorowa z zacierką, kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta zasmażana,

sok owocowy

Podwieczorek:  Galaretka owocowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, wątrobianką i ogórkiem konserwowy, herbata koperkowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Rosół z makaronem, kurczak w rękawie, kasza bul gur, buraczki z jabłkiem,

sok owocowy

Podwieczorek: Ciastko owsiane  bez cukru, kefir brzoskwiniowo-bananowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

Piątek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i  razowy z masełkiem,

z pastą  z twarogu i rzodkiewki z ogórkiem zielonym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa owocowa, zrazik rybny, ziemniaki, marchewka puree, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja)

 

                          Przedszkole zastrzega prawo do zmian w jadłospisie!

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)