Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 29.05-02.06.2023 r.

 

29.05.-02.06.2023  r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,

 pastą z tuńczyka w sosie pomidorowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ogórkowa
, racuchy drożdżowe z cukrem trzcinowym,

 sok owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa z gotowanym brokułem, herbatka ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba,  jaja)

Wtorek:

I śniadanie: Kakao, herbata imbirowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

żółtym serem, wędliną drobiową i rzodkiewką

II śniadanie: Marchewkowe chipsy, woda

Obiad : Rosół z makaronem, potrawka z ryżem, groszek z marchewką, sok owocowy

Podwieczorek: Kaszka kukurydziana z sokiem malinowym

 (alergeny:   seler, gluten, mleko)

Środa:

I śniadanie: Płatki owsiane na mleku, rogal mleczny z masełkiem

i dżemem niskosłodzonym jagodowym, herbata rumiankowa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa „Zakochanej Smoczycy”, parówka w sosie greckim, ziemniaki, sok owocowy

Podwieczorek:  Maślanka owocowa,  wafle kukurydziane

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, wątrobianką

 i ogórkiem kiszonym, herbata koperkowa

II śniadanie : Mandarynka, woda

Obiad: Barszcz zabielany z zacierką, kargule- ziemniaki, sałata lodowa z sosem śmietanowym, sok owocowy

 Podwieczorek: Kruche babeczki z galaretką, śmietaną i owocami

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

jajecznica

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa śródziemnomorska, ryba sote, ziemniaki, modra kapusta gotowana,

sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)