Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 06-10.11.2023 r.

 

6-10.11.2023 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata koperkowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, tuńczykiem

i ogórkiem konserwowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa jarzynowa z kaszk
ą, zraz mielony ziemniaki puree, surówka z białej kapusty

 i marchewki, sok owocowy

Podwieczorek: Kaszka kukurydziana z sokiem truskawkowym

 i ogórkiem konserwowym

(alergeny: seler, gluten, mleko,  ryba, sezam, jaja)

Wtorek:

I śniadanie:  Kakao, bułka pszenna i sojowa z masełkiem, roszponką, polędwicą drobiową

 i pomidorem malinowym, herbata ziołowa

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa z zielonej  fasoli szparagowej, gulasz z karkówki z kaszą jęczmienną

i warzywami,  sok owocowy

Podwieczorek: Maślanka owocowa, chrupki kukurydziane

 (alergeny:   seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Płatki owsiane z mlekiem,  bułka pszenna i grahamka z masełkiem, pasztetem drobiowo-pomidorowym i rzodkiewką, herbata rumiankowa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Cebulowy krem z grzankami, kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta zasmażana,

sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt naturalny z nasionami chia i musem truskawkowym

(alergeny:  seler, gluten , jaja, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata imbirowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, jajecznica

II śniadanie : Marchewkowe paluszki, woda

Obiad: Rosół z makaronem, potrawka z ryżem (kurczak gotowany, biały sos, ryż, groszek

 z marchewką), sok owocowy

Podwieczorek: Rogale z konfiturą, herbatka melisa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem i  pastą

z makreli wędzonej, śledzia, twarogu i jajka gotowanego ze szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa cytrynowa z ryżem, ryba gotowana, ziemniaki, mieszanka królewska,

 sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt truskawkowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)