Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 23-27.10.2023 r.

 

                             23-27.10.2023  r.

 

 

Poniedziałek:

I śniadanie: Zupa budyniowa, herbata z cytryną , kanapki z pieczywa mieszanego

z masełkiem, humusem z suszonymi pomidorami i ogórkiem konserwowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Grochówka,
 makaron w sosie pomidorowym, sok owocowy

 Podwieczorek: Jajko w sosie jogurtowo-pomidorowym, kawiorek z masełkiem, herbatka imbirowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, sezam, jaja)

Wtorek:

I śniadanie: Kakao, herbata owocowa, hot-dog z ketchupem

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad : Zupa dyniowa, pulpety w sosie pieczarkowym, ziemniaki, marchewka glazurowana, sok owocowy

Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem malinowym

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Polewka-naworka, rogal mleczny z masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata rumiankowa

 II śniadanie : Banan, woda

Obiad:   Żeberka duszone w sosie własnym, pyzy, surówka z kapusty pekińskiej

z selerem naciowym i kukurydzą, sok owocowy

Podwieczorek: Kruche ciasteczko z jabłkiem, herbatka ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałatą lodową polędwicą drobiową i ogórkiem zielonym,  herbatka ziołowa

II śniadanie : Mandarynka, woda

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, kotlecik pożarski, ziemniaki puree, gotowana kapusta włoska, sok owocowy

Podwieczorek: Kefir truskawkowo-śmietankowy, wafel kukurydziany

(alergeny:  seler, gluten, mleko,  jaja, sezam )

Piątek:

       I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,

pastą jajeczno-warzywną z twarogiem i natką pietruszki

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa brokułowa z kaszką, ryba sote, ziemniaki, bukiet warzyw, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt owocowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)