Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 30.10-03.11.2023 r.

 

30.10.-03.11.2023 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z miodem i cytryną, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, żółtym serem i papryką czerwoną

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Kapu
śniak z kiszonej kapusty, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym, 

sok owocowy

Podwieczorek: Kanapki z pieczywa mieszanego z paprykarzem wege z ciecierzycy, herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko,  jaja, sezam)

Wtorek:

I śniadanie:  Kawa zbożowa, herbata koperkowa, chleb pszenny i słonecznikowy

 z masełkiem, sałatą lodową, kiełbaską zielonogórską i kiełkami rzodkiewki

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa gulaszowa z bułeczką pszenną, sok owocowy

Podwieczorek: Budyń malinowy

 (alergeny:   seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, herbata imbirowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pastą

z makreli w sosie pomidorowym

II śniadanie : Marchewkowe paluszki, woda

Obiad: Zupa ziemniaczana z pomidorami, makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym, sok owocowy

Podwieczorek: Kisiel do picia, wafel kukurydziany

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,  pastą

z jajka gotowanego , ze  szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Marchewkowy krem, zrazik rybny, ziemniaki puree, surówka z selera

 i ananasa, z żurawiną i jogurtem naturalnym, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt truskawkowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)