Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 25-29.03.2024 r.

 

 

           25-29.03.2024 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata owocowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem

i tuńczykiem

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Kapu
śniak z kiszonej kapusty, makaron w sosie pomidorowym, sok owocowy

Podwieczorek: Maślanka owocowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

Wtorek:

I śniadanie:  Kawa zbożowa, herbata rumiankowa, bułka pszenna i grahamka

z masełkiem, sałatą rukola, pieczenią rzymską i pomidorem

II śniadanie:  Marchewkowe paluszki , woda

Obiad : Krem z czerwonej soczewicy, karkówka w sosie własnym, ziemniaki, surówka z selera naciowego, kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem zielonym, rzodkiewką 

i szczypiorkiem,  sok owocowy

Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem

(alergeny: mleko, seler, gluten,  jaja)

Środa:

I śniadanie: „ŚNIADANIE WIELKANOCNE

Herbata zwykła z cytryną, chleb pszenny i razowy z masełkiem, kiełbaska parzona, sałatka jarzynowa, jajko gotowane

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Żurek z jajkiem i ziemniakami, bułka pszenna,  sok owocowy

Podwieczorek:  Babeczka wielkanocna,  kawa zbożowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, sałatą masłową,  polędwicą drobiową i żółtą papryką

II śniadanie : Banan, woda

Obiad: Kotlet  drobiowy, ziemniaki puree, sałata lodowa w sosie śmietanowo-czosnkowym,, sok owocowy

Podwieczorek: Budyń malinowy

 (alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata koperkowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, żółtym  serem

 i ogórkiem kiszonym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Brokułowy krem z kaszą jaglaną, ryba sote,  ziemniaki, marchewka glazurowana,

 sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: mleko,  ryba, seler, gluten)

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie!

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)