Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 01-05.07.2024 r.

 

01-05.07.2024 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata cytrynowa, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem, tuńczykiem

 i papryką

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ziemniaczana z pomidorami, nale
śniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,

 napój  owocowy

Podwieczorek: Maślanka owocowa, wafle kukurydziane

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam, ryba)

Wtorek:

I śniadanie:  Kawa zbożowa, herbata ziołowa, chleb pszenny

 i słonecznikowy z masełkiem, kiełbasą zielonogórską i rzodkiewką

 II śniadanie: Jabłko,  woda

Obiad : Pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki,  zielona fasolka szparagowa,

 napój  owocowy

Podwieczorek: Arbuzowe trójkąty

 (alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Płatki owsiane z mlekiem, bułka  mleczna z masełkiem i dżemem truskawkowym, herbata ziołowa

 II śniadanie : Banan, woda

Obiad:  Zupa  gulaszowa, bułeczka pszenna, napój owocowy

Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem malinowym

 (alergeny:  seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i razowy z masełkiem,

 pieczenią rzymską i sałatą lodową

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa neapolitańska, nugettsy, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka

z jogurtem naturalnym, napój owocowy

Podwieczorek: Kryształki galaretki

 (alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, pastą z jajka gotowanego

śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Pazibroda- Kapuśniak ze słodkiej kapusty, ryba gotowana, ryż, sos koperkowy, bukiet warzyw  , napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt malinowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko, ryba, jaja)

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)