Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 07-11.10.2024 r.

 

 07-11.10.2024 r.

 

 

                                                                                                            Poniedziałek

I śniadanie: Herbata imbirowa,

chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem i pastą z  tuńczyka

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ogórkowa, makaron w sosie pomidorowym, napój owocowy

Podwieczorek: :  Budyń czekoladowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

Wtorek

I śniadanie: Kakao, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałatą lodową, kiełbaską zielonogórską

 i rzodkiewką

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa pomidorowa z makaronem, gulasz z kaszą i warzywami, napój owocowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa (gruszka, banan, winogrono)

(alergeny:  seler, gluten, mleko, sezam)

Środa

I śniadanie: Naworka-polewka, hot-dog z ketchupem, herbata z cytryną

II śniadanie : Banan, woda

Obiad: Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki puree,

surówka z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i jogurtem naturalnym, sok owocowy

Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, polędwicą drobiową

i pomidorem malinowym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Barszcz zabielany, kurczak z curry z ryżem i sosem jogurtowo-czosnkowym, napój owocowy

Podwieczorek: Ciastko kruche z jabłkiem, maślanka owocowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek

I śniadanie: Herbata  miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem

żółtym serem i czerwoną papryką

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad: Zupa - krem z czerwonej soczewicy z kaszką, ryba sote, ziemniaki, kapusta zasmażana,

 napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

 

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie!

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)