Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 30.09-04.10.2024 r.

 

30.09-04.10.2024 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, bułka pszenna i grahamka z żółtym serem i ogórkiem konserwowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Krupnik z kaszy j
ęczmiennej, racuchy drożdżowe z jabłkiem,

 napój owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa z brokułem gotowanym, herbatka ziołowa

(Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

Wtorek:

I śniadanie: Kawa zbożowa  z miodem, herbata melisa, chleb pszenny i słonecznikowy

 z wątrobianką i ogórkiem kiszonym

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa szczawiowa z ryżem,  gołąbki inaczej, ziemniaki, sałatka grecka,  napój owocowy

Podwieczorek: Sok z arbuza, chrupki kukurydziane

(Alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja)

Środa:

I śniadanie: Kakaowe kulki zbożowe z mlekiem, rogal z masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata melisa

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad: Zupa koperkowa, łazanki z mięsem, kiełbaską i kapustą kiszoną, napój owocowy

Podwieczorek: Kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem i polędwicą drobiową, herbata ziołowa

(Alergeny: seler, gluten, mleko,)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, herbata miętowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pastą

 z ryby gotowanej z jajkiem i ogórkiem konserwowym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Rosół z makaronem, potrawka z ryżem, groszek z marchewką, sos, napój owocowy

Podwieczorek: Kryształki galaretki

(Alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja, sezam)

Piątek:

I śniadanie: Herbata koperkowa, kawiorek z masełkiem, jajecznica

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Marchewkowy krem, ryba gotowana, ziemniaki puree, surówka z modrej kapusty

 z jogurtem naturalnym, napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(Alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja)

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie!

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)