Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 07-10.01.2025 r.

 07-10.01.2025 r.

Wtorek:

I śniadanie: Herbata malinowa, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem,

 żółtym serem i ogórkiem konserwowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Kapu
śniak z kiszonej kapusty, racuchy drożdżowe , napój  owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa żytnie z pastą ze słonecznika, herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

 

Środa:

I śniadanie: Herbata koperkowa, płatki kukurydziane na mleku, bułka mleczna

z masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa pomidorowa z zacierką, gulasz z karkówki z warzywami i kaszą bul gur, napój owocowy

Podwieczorek: Budyń waniliowy

 (alergeny:  seler, gluten, mleko)

 

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, wątrobianką i ogórkiem kiszonym, herbata rumiankowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Rosół z makaronem, kurczak w rękawie, ziemniaki, surówka z białej kapusty

 z marchewką, zieloną pietruszką i jogurtem naturalnym, napój  owocowy

Podwieczorek:  Kaszka manna z sokiem malinowym

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

 

Piątek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, pastą z tuńczyka

 w sosie pomidorowym i kiełkami rzodkiewki, herbata melisa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa ogórkowa, ryba po grecku pod beszamelem, kasza kus Kus, napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko, ryba)

 

                   PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)