Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 09-13.12.2024 r.

 

09-13.12.2024 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata koperkowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,

żółtym serem i papryką czerwoną

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ogórkowa, spaghetti w sosie szpinakowo-
śmietanowym z mięskiem wieprzowym,  napój  owocowy

Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowy, wafle kukurydziane

(alergeny: seler, gluten, mleko)

Wtorek:

I śniadanie:  Kawa zbożowa, herbata z miodem i cytryną, bułka pszenna i grahamka

 z masełkiem, sałatą lodową, kiełbaską zielonogórską i pomidorem

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa brokułowa z kaszką, kotlet mielony, ziemniaki puree, buraczki

z jabłkiem, napój owocowy

Podwieczorek: Pieczywo wasa żytnie z humusem z suszonymi pomidorami,

herbatka ziołowa

 (alergeny:   seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem,  bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym brzoskwiniowym, herbata rumiankowa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa pomidorowa z makaronem, sztuka mięsa w sosie własnym, ziemniaki, surówka z selera, ananasa z żurawiną i  jogurtem naturalnym, napój  owocowy

Podwieczorek: Tostowe uśmiechy, herbatka ziołowa

(alergeny:  seler, gluten , jaja, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, herbata miętowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, polędwicą drobiową i ogórkiem zielonym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa krem z marchewki, kolorowy kociołek, ryż, napój owocowy

Podwieczorek: Ekler w polewie toffi z budyniem, herbatka ziołowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja,)

Piątek:

I śniadanie: Herbata malinowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem

 i  pastą  z jajka gotowanego i szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa z fasoli Jaś, ryba gotowana, kasza Kus Kus, sos  beszamelowy,

 mini marchewka gotowana, napój malinowy

Podwieczorek: Jogurt truskawkowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)