Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 16-20.12.2024 r.

 

16-20.12.2024 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata cytrynowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

 pastą z makreli w sosie pomidorowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa meksyka
ńska, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym, napój owocowy

Podwieczorek:  Kisiel malinowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba,  jaja)

Wtorek:

I śniadanie:  Kawa zbożowa, herbata owocowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, sałatą rukola i pieczenią rzymską

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Krem z czerwonej soczewicy, parówka w sosie greckim, ziemniaki, napój owocowy

Podwieczorek: Sok ze świeżo wyciskanej pomarańczy, chrupki kukurydziane

 (alergeny:   seler, gluten, mleko)

Środa:

I śniadanie: Kakaowe kulki zbożowe z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem

i dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata ziołowa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa gulaszowa z bułeczką pszenną, napój owocowy

Podwieczorek:  Kaszka manna z sokiem jeżynowym

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,

 szynką drobiową i pomidorem, herbata koperkowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Barszcz z makaronem, ryba sote, ziemniaki puree, kapusta zasmażana z pieczarkami, napój owocowy

Podwieczorek: „Świąteczny Upominek”

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

tuńczykiem  i papryką czerwoną

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa selerowa z ryżem, Gzik- ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym,

napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt truskawkowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)