Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 23.12-03.01.2025

 

23-31.12.2024 / 02-03.01.2025 r.r.

Poniedziałek: 23.12.24

I śniadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, żółtym serem i żółtą papryką

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad: Zupa jarzynowa,  makaron w sosie pomidorowym, napój owocowy

Podwieczorek:  Ciastko owsiane z jagodą bez cukru, herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko)

Poniedziałek: 30.12.2024 r.

I śniadanie: Herbata owocowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,  serkiem kanapkowym i ogórkiem konserwowym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Gołąbki inaczej, ziemniaki,  zielona  fasolka szparagowa , napój owocowy

Podwieczorek:  Budyń czekoladowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Wtorek 31.12.2024 r.

I śniadanie:  Herbata zwykła z cytryną, bułka pszenna i grahamka z pasztetem drobiowo-pomidorowym i ogórkiem kiszonym

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad : Jajko smażone, ziemniaki puree, groszek z marchewką, napój owocowy

Podwieczorek: Wafle kukurydziane

(alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam, jaja)

Czwartek 02.01.2025 r.

I śniadanie: Herbata miętowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem  i polędwicą drobiową 

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa kalafiorowa z ziemniakami, makaron w sosie serowo-śmietankowym,

 z mięskiem wieprzowym, napój owocowy

Podwieczorek: 

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek 03.01.2025 r.

I śniadanie:  Herbata rumiankowa, bułka pszenna i grahamka z pastą z jajka gotowanego ze szczypiorkiem

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad:  Zupa dyniowa, kotlecik rybny, ziemniaki, surówka z marchewki

 i jabłka z jogurtem naturalnym,  napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam, jaja)

 

                   Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)