Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 20-24.01.2025 r.

 

20-24.01.2025r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata cytrynowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem

i twarożkiem ze szczypiorkiem

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną, jajko smażone, ziemniaki puree,

fasolka szparagowa zielona, napój owocowy

Podwieczorek: Maślanka owocowa, chrupki kukurydziane

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)

Wtorek:

I śniadanie:  Kawa zbożowa, herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka

 z masełkiem, polędwicą drobiową i pomidorem

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Gulasz z karkówki, pyzy, surówka z modrej kapusty z jogurtem naturalnym, napój owocowy

Podwieczorek: Amerykany, herbatka ziołowa

 (alergeny:   seler, gluten, mleko)

Środa:

I śniadanie: Kaszka kukurydziana z mlekiem,  bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata koperkowa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Grochówka z parówką, bułeczka pszenna, napój owocowy

Podwieczorek: Tostowe uśmiechy, herbatka melisa

(alergeny:  seler, gluten , mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, herbata rumiankowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pastą

z kiełbaski zielonogórskiej i ogórka konserwowego

II śniadanie : Marchewkowe paluszki, woda

Obiad: Nuggetsy, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym, napój owocowy

Podwieczorek: Płatki kakaowo-zbożowe z mlekiem

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, żółtym serem i czerwoną papryką

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa pomidorowa z makaronem „gwiazdka”, kotlet rybny, ziemniaki,

kalafior i brokuł z wody, napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)