Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 27-31.01.2025 r.

 

27-31.01.2025 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy  z masełkiem

i tuńczykiem

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Krupnik
, makaron w sosie pomidorowym, napój  owocowy

Podwieczorek:  Kaszka kukurydziana z sokiem malinowym

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

Wtorek:

I śniadanie:  Herbata koperkowa, płatki kukurydziane na mleku, rogal mleczny

z masełkiem,  dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata miętowa

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Sztuka mięsa w sosie własnym, kasza jęczmienna, kapusta zasmażana,

napój owocowy

Podwieczorek: Galaretka brzoskwiniowa

 (alergeny:  seler, gluten, mleko)

Środa:  

I śniadanie: Kakao, bułka  grahamka i  pszenna z masełkiem, pasztetem

drobiowo-pomidorowym i ogórkiem zielonym, herbata z cytryną

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Żurek z jajkiem i białą kiełbaską, bułka pszenna, napój owocowy

Podwieczorek:  Drożdżówka z budyniem, herbata koperkowa

(alergeny:  seler, gluten, jaja, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, polędwicą drobiową i sałatą lodową, herbata owocowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Kurczak w rękawie, ziemniaki, surówka z selera i ananasa z żurawiną,

 napój owocowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata rumiankowa, chleb pszenny i wieloziarnisty  z masełkiem, makrelą w sosie pomidorowym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa ogórkowa, kotlecik z kaszki manny, surówka z marchewki i jabłka

 z jogurtem naturalnym, napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,  ryba)

 

                                                                    

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)