Przejdź do głównej zawartości

03-07.03.2025 r.

 

03-07.03.2025 r.

Poniedziałek:

śniadanie: Herbata z cytryną, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

serem kanapkowym  i papryką czerwoną

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Krupnik,  nale
śniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym, napój owocowy

Podwieczorek:  Kanapki z pieczywa mieszanego z żółtym serem i ogórkiem zielonym, herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko,  jaja)

Wtorek:

śniadanie: Kawa zbożowa, herbata koperkowa, chleb pszenny i wieloziarnisty

z masełkiem, sałatą masłową i  pieczenią rzymską i pomidorem

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Gulasz z karkówki z warzywami, surówka z białej kapusty z marchewką, natką pietruszki i jogurtem naturalnym, pyzy, napój owocowy

Podwieczorek: Maślanka owocowa, ciastko owsiane bez cukru z jagodą

(alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam)

Środa:

śniadanie: Kakao, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pastą z jajka gotowanego ze szczypiorkiem,  herbata mięta

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Krem z czerwonej soczewicy, Gzik- twaróg z ziemniakami i olejem lnianym, napój owocowy

Podwieczorek: Galaretka agrestowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

 

Czwartek:

śniadanie: Płatki owsiane z mlekiem,   bułka mleczna z masełkiem i  dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata rumiankowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Rosół z makaronem, polędwiczki w sosie pieczarkowym, ziemniaki,

 napój owocowy

Podwieczorek:  Budyń waniliowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Piątek:

śniadanie: Herbata melisa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, rzodkiewkowym twarożkiem i szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Kapuśniak ze słodkiej kapusty, ryba gotowana, kasza bul gur,

sos koperkowy, marchewka glazurowana, napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt owocowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie!

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)