Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 03-07.02.2025 r.

 

03-07.02.2025  r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, serkiem twarogowym i  żółtą papryką

II śniadanie: Marchewkowe paluszki, woda
Obiad: Kapu
śniak z kiszonej kapusty, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,

 napój owocowy

 Podwieczorek:  Maślanka truskawkowa, wafle kukurydziane

(alergeny: seler, gluten, mleko, sezam)

Wtorek:

I śniadanie: Kakao, herbata miętowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, szyneczką wieprzową i pomidorem

II śniadanie: Gruszka, woda

Obiad : Zupa cytrynowa z zacierką, gołąbki inaczej, ziemniaki, fasolka szparagowa,

napój owocowy

Podwieczorek: Pieczywo wasa z humusem z soczewicy, herbata ziołowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Kaszka manna z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata koperkowa

 II śniadanie : Banan, woda

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami, Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną, napój owocowy

Podwieczorek: Pizzerki z szynką i serem, herbatka ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, bułka pszenna i razowa z masełkiem,

z pieczenią alpejską z warzywami i kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa ziemniaczana z pomidorami, kurczak curry z ryżem i warzywami z  sosem czosnkowo-jogurtowym, napój owocowy

 Podwieczorek: Budyń czekoladowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Piątek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem, pastą z jajka gotowanego ze szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Barszcz zabielany, ryba sote, ziemniaki puree, marchewka glazurowana,

napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie

 

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)