Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 10-14.02.2025 r.

 10-14.02.2025 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata malinowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem

 i pastą z tuńczyka w sosie pomidorowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: „Pazibroda”, szpinakowe spaghetti z mi
ęskiem wieprzowym, napój owocowy

Podwieczorek:  Jogurt naturalny z nasionami chia i musem truskawkowym

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

Wtorek:

 I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, sałatą lodową, kiełbaską krakowską i rzodkiewką, herbatka melisa

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami,  gulasz z karkówki z warzywami, kasza bul gur, sok owocowy

Podwieczorek: „Makaron w śniegu” (makaronowe muszelki z serem twarogowym)

 (alergeny:  seler, gluten, mleko)

Środa:

I śniadanie:  Herbata z cytryną, płatki ryżowe na mleku, kawiorek z masełkiem

 i miodem wielokwiatowym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa szczawiowa z jajkiem, żeberka w sosie własnym, ziemniaki, surówka

z modrej kapusty z jogurtem naturalnym, napój owocowy

Podwieczorek:   Kaszka kukurydziana z sokiem malinowym

(alergeny:  seler, gluten, jaja, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Zupa budyniowa,  bułka pszenna i grahamka z masełkiem , polędwicą drobiową i ogórkiem zielonym

II śniadanie : Gruszka, woda

Obiad: Rosół z makaronem, potrawka z ryżem (kurczak gotowany, biały sos), groszek

 z marchewką, napój owocowy

Podwieczorek: Sok ze świeżo wyciskanych owoców,  chrupki kukurydziane

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja,  sezam)

Piątek:

I śniadanie: Herbata owocowa, chleb pszenny i wieloziarnisty  z masełkiem i żółtym serem, jajecznica

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem, ryba po grecku, ziemniaki, sos beszamelowy,

napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt truskawkowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,  ryba)

 

                   PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE               

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)