Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 17-21.02.2025 r.

 

17-21.02.2025 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i razowy z masełkiem,

 pasztetem drobiowo-pomidorowym i ogórkiem konserwowym

II śniadanie: Marchewkowe paluszki, woda
Obiad:
Zupa gołąbkowa, racuchy drożdżowe z jabłkiem i  cukrem trzcinowym,

 napój owocowy

Podwieczorek:  Kanapki z pieczywa mieszanego z pastą z makreli i tuńczyka w sosie pomidorowym,  herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, jaja, ryba, mleko)

Wtorek:

I śniadanie: Kakao, herbata malinowa z pigwą, bułka pszenna i grahamka

 z masełkiem, sałatą rukola, polędwicą  drobiową i czerwoną papryką

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad : Zupa cytrynowa z ryżem, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, fasolka szparagowa,  napój wiśniowy

Podwieczorek: Kefir truskawkowy,  wafle kukurydziane

(alergeny:   seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata rumiankowa, chleb pszenny i słonecznikowy

z masełkiem, kiełbaską góralską, pomidorem i kiełkami rzodkiewki

  II śniadanie : Banan, woda

Obiad: Marchewkowy krem z kaszką, kotlet schabowy, ziemniaki puree,

sałata lodowa w sosie jogurtowo-czosnkowym, napój wieloowocowy

Podwieczorek:  Sałatka owocowa (jabłko, gruszka, mandarynka,…)

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Płatki owsiane na mleku,  herbata rumiankowa, bułka mleczna z masełkiem

II śniadanie: Gruszka, woda

Obiad: Zupa neapolitańska, kurczak w rękawie z ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty

z marchewką, jabłkiem i zieloną pietruszką, napój malinowy

Podwieczorek:  Budyń czekoladowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Piątek:

I śniadanie: Herbata melisa,   bułka pszenna i sojowa z masełkiem i rzodkiewkowym twarożkiem i  ogórkiem zielonym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa ogórkowa, ryba gotowana, kasza Kus-kus, sos koperkowy, bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka gotowana), napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, soja, ryba)

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie!

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)