Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 10-14.03.2025

 

10-14.03.2025 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, tuńczykiem

i czerwoną papryką

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ziemniaczana z pomidorami, spaghetti w sosie
śmietanowo-serowym z mięsem wieprzowym, napój owocowy

Podwieczorek: Kaszka manna na mleku

(zawiera alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

Wtorek:

I śniadanie:  Płatki kukurydziane z mlekiem, kawiorek z masełkiem i miodem wielokwiatowym, herbata miętowa

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa krem z marchewki, gołąbki inaczej, ziemniaki, zielona fasolka szparagowa, napój owocowy

Podwieczorek: Pieczywo wasa żytnie z pastą ze słonecznika, herbatka ziołowa

 (zawiera alergeny:   seler, gluten, mleko)

Środa:

I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata ziołowa, bułka pszenna i grahamka

 z masełkiem, sałatą lodową, szynką gotowaną i kiełkami rzodkiewki

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa gulaszowa z bułeczką, napój owocowy

Podwieczorek: Pizzerki z szynką, żółtym serem i sosem pomidorowym, herbata owocowa

(zawiera alergeny:  seler, gluten, mleko, sezam)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, herbata melisa, chleb pszenny i razowy z masełkiem,

z wątrobianką i ogórkiem kiszonym

II śniadanie : Marchewkowe chipsy, woda

Obiad: Zupa skandynawska z ryżem, „kargule”,  ziemniaki puree, surówka z modrej kapusty

 z jogurtem naturalnym, napój owocowy

Podwieczorek: Sok z pomarańczy, paluch kukurydziany

(zawiera alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, paprykarzem

 z kaszy jaglanej i pomidorem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa rybna, pierogi z serem i cukrem trzcinowym, napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt truskawkowy

(zawiera alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie.

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)