Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 17-21.03.2025 r.

 

17-21.03.2025 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem

i makrelą w sosie pomidorowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ogórkowa, racuchy dro
żdżowe z  cukrem trzcinowym,

napój owocowy

Podwieczorek:  Kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem, twarożkiem

 i ogórkiem zielonym, herbata ziołowa

(Zawiera alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,  ryba)

Wtorek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata koperkowa, chleb pszenny

 i wieloziarnisty z masełkiem, kiełbaską krakowską i żółtą papryką

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa śródziemnomorska, pulpety w sosie koperkowym, kasza Kus Kus,

marchewka gotowana, napój owocowy

Podwieczorek: Budyń malinowy

 (Zawiera alergeny:  seler, gluten, jajka, mleko, sezam)

Środa:

I śniadanie: Czekoladowe kuleczki zbożowe  z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem

 i dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbatka melisa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Krem z soczewicy czerwonej, kotlet schabowy, ziemniaki puree, kapusta zasmażana, napój owocowy

Podwieczorek:  Sałatka owocowa (banan, gruszka, winogrono)

(Zawiera alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałatą lodową, szynką drobiową

i rzodkiewką,  herbata owocowa

II śniadanie : Gruszka, woda

Obiad: Rosół , potrawka z ryżem (kurczak gotowany, biały sos, ryż), groszek

 z marchewką, napój owocowy

Podwieczorek: Kryształki galaretki

(Zawiera alergeny:  seler, gluten, mleko, sezam)

Piątek:

I śniadanie: Herbata rumiankowa, chleb pszenny i wieloziarnisty  z masełkiem i pastą

z ryby gotowanej z jajkiem i ogórkiem konserwowym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa owocowa, Gzik- ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym, napój  owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(Zawiera alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie!

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)