Przejdź do głównej zawartości

Jadłopsis 26-30.05.2025 r.

 

26-30.05.2025 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, makrelą  

i żółtą papryką

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Kapu
śniak ze słodkiej kapusty, makaron w sosie pomidorowym, napój owocowy

Podwieczorek: Budyń czekoladowy

(zawiera alergeny: gluten, sezam, soja, ryba, mleko, seler)

Wtorek:

I śniadanie:  Płatki owsiane z mlekiem, bułka grahamka z masełkiem, sałatą masłową, polędwica drobiową i ogórkiem zielonym, herbata miętowa

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa ziemniaczana z pomidorami, gulasz z warzywami z kaszą bul gur, napój owocowy

Podwieczorek: Galaretka malinowa

 (zawiera alergeny:   gluten, mleko, soja, sezam, seler)

Środa:

I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata ziołowa, chleb pszenny i razowy

 z masełkiem, rukolą, kiełbaską krakowską i pomidorem

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Żurek z jajkiem i białą kiełbaską, bułeczka pszenna,  napój owocowy

Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem truskawkowym

(zawiera alergeny:   gluten, mleko, sezam, soja, seler,  jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, herbata melisa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, żółtym serem

 i ogórkiem  kiszonym

II śniadanie : Marchewkowe chipsy, woda

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, kargule, ziemniaki, surówka z białej kapusty

z marchewką, jabłkiem , natką pietruszki i olejem, napój owocowy

Podwieczorek: Amerykany, herbatka ziołowa

(zawiera alergeny:   gluten, mleko soja, sezam, seler)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, chleb wieloziarnisty  i słonecznikowy z masełkiem, jajecznica

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa rybna z ziemniakami, pierogi z serem i cukrem trzcinowym, napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(zawiera alergeny: gluten, soja, sezam jaja, mleko, ryba)

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie.

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)