Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 19-23.05.2025

 

19-23.05.2025 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem

pasztetem drobiowo-pomidorowym z czerwoną papryką

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Kapu
śniak z kiszonej kapusty, racuchy drożdżowe z  cukrem trzcinowym,

napój owocowy

Podwieczorek:  Kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem, serkiem kanapkowym

 i ogórkiem zielonym, herbata ziołowa

(Zawiera alergeny: seler, gluten, sezam, soja, mleko, jaja)

Wtorek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata koperkowa, chleb pszenny

 i wieloziarnisty z masełkiem, sałatą lodową, polędwicą drobiową i pomidorem

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Krem z czerwonej soczewicy, kotlet mielony, buraczki z jabłkiem, ziemniaki puree napój owocowy

Podwieczorek: Kaszka kukurydziana z sokiem

 (Zawiera alergeny:  seler, gluten, jajka, mleko, sezam, soja)

Środa:

Herbata z cytryną, chleb pszenny i razowy z masłem, pieczenią rzymską i kiełkami rzodkiewki

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa cytrynowa , parówka w sosie greckim, ziemniaki,  napój owocowy

Podwieczorek:  Arbuzowe trójkąty

(Zawiera alergeny:  seler, gluten, soja, sezam, mleko, jaja, gorczyca)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, wątrobianką i ogórkiem kiszonym,  herbata owocowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Rosół z makaronem, potrawka z ryżem, groszek z marchewką, napój owocowy

Podwieczorek: Kisiel do picia, wafle kukurydziane

(Zawiera alergeny:  seler, gluten, sezam, soja, mleko)

Piątek:

I śniadanie: Herbata rumiankowa, chleb pszenny i wieloziarnisty  z masełkiem, pastą z jajka gotowanego

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa koperkowa, ryba sote pod beszamelem z warzywami, kasza Kus Kus,

 napój  owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(Zawiera alergeny: seler, gluten, sezam, soja, mleko, jaja, ryba)

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie!

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)