Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 31.01-04.02.2022 r.

 

31.01-04.02.2022 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,

 pastą  z tuńczyka

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: ”Pazibroda”- kapu
śniak z białej kapusty, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,  sok owocowy

Podwieczorek:  Budyń czekoladowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

Wtorek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata rumiankowa, bułka pszenna i sojowa

z masełkiem, sałatą lodową, polędwicą drobiową i pomidorem

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa pomidorowa z ry
żem, zielone spaghetti z mięsem mielonym, szpinakiem

i śmietaną,  sok owocowy

Podwieczorek:  Jogurt naturalny z nasionami chia i miodem,  polany musem truskawkowym

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, soja)

 Środa:

I śniadanie:  Płatki owsiane z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbata rumiankowa

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Krem z kalafiora, wątróbka z cebulką , ziemniaki,

 surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką, sok owocowy

Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowy-bananowy, wafle kukurydziane

 (alergeny:   seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, pasztetem i ogórkiem kiszonym, herbata owocowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Rosół z makaronem,  Frykatelki, ziemniaki, surówka z modrej kapusty

 z jabłkiem i jogurtem naturalnym, sok owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa żytnie  z pastą z brokułu gotowanego, herbata melisa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

pastą z jajka gotowanego ze szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Barszcz zabielany, zraz z dorsza, ziemniaki, kapusta zasmażana, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: ryba, seler, gluten, mleko, jaja)

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)