Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 04-08.07.2022

 

04-08.07.2022 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata owocowa, chleb pszenny i słonecznikowy  z masełkiem

i rzodkiewkowym twarożkiem

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa pomidorowa z ry
żem, jajecznica, ziemniaki duszone, groszek

 z marchewka sok owocowy

Podwieczorek: Budyń czekoladowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)

Wtorek:

I śniadanie:  Herbata z miodem i cytryną, bułka pszenna i grahamka

 z masełkiem, sałatą masłową, szynką drobiową i pomidorem malinowym

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Pulpety wieprzowe, ziemniaki, sałata w sosie śmietanowo-koperkowym,

sok owocowy

Podwieczorek: Sok ze świeżo wyciskanych owoców, ciasteczko owsiane bez cukru

 (alergeny:  seler, gluten, jaja,  mleko)

Środa:

I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, rogal  mleczny z masełkiem

i dżemem malinowym

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym, sok owocowy

Podwieczorek: Amerykany, herbata ziołowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i razowy z masełkiem,

 pasztetem drobiowo-pomidorowym i czerwoną papryką

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Krem z czerwonej soczewicy, risotto z kiełbaską, sok owocowy

Podwieczorek: Kisiel  do picia , chrupek kukurydziany

(alergeny:  seler, gluten, mleko, sezam)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, żółtym serem, ogórkiem i szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Kapuśniak z kiszonej kapusty, ryba po grecku pod beszamelem,  kasza Kus kus

sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

 

                                                                    

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)