Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 18-22.07.2022 r.

 

           18-22.07.2022 r.

 

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem

 i pastą z makreli

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: „Pazibroda”- Kapu
śniak ze słodkiej kapusty,  makaron w sosie pomidorowym, sok owocowy

Podwieczorek:  Kefir brzoskwiniowo-bananowy, paluch kukurydziany

(alergeny: seler, gluten, mleko)

Wtorek:

I śniadanie:  Kawa zbożowa, herbata z cytryną, bułka pszenna i sojowa z masełkiem,

 kiełbasą zielonogórską, pomidorem i szczypiorkiem

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa koperkowa z ziemniakami, gulasz z karkówki w sosie własnym,

kasza bul gur, kapusta zasmażana, sok owocowy

Podwieczorek: Kaszka kukurydziana z sokiem wiśniowym

 (alergeny:   seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Płatki owsiane górskie, bułka mleczna z masełkiem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbata rumiankowa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Grochówka  z parówką, bułeczka, sok owocowy

Podwieczorek: „Tostowe uśmiechy” , herbatka koperkowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, pieczenią alpejską

 i ogórkiem konserwowym, herbata owocowa

II śniadanie : Arbuz, woda

Obiad: Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka( kurczak gotowany, ryż, sos cytrynowy, groszek z marchewką), sok owocowy

Podwieczorek: Drożdżówka z budyniem, herbatka ziołowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

pastą z jajka, ryby gotowanej, ze szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa z fasoli „Jaś,  pierogi z serem i cukrem trzcinowym,  sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)