Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 25-29.07.2022 r.

 

25-29.07.2022 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata truskawkowa, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem, serkiem kanapkowym i ogórkiem zielonym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Krupnik, nale
śniki z jabłkiem sok owocowy

Podwieczorek: Maślanka owocowa,  herbatniki

(alergeny: seler, gluten, mleko, sezam)

Wtorek:

I śniadanie:  Herbata z miodem i cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy

 z masełkiem, sałatą masłową, szynką drobiową i pomidorem malinowym

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy

Podwieczorek: Arbuzowe trójkąty

 (alergeny:  seler, gluten,, mleko)

Środa:

I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem malinowym

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa pomidorowa z zacierką,  kotlet drobiowy panierowany, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym, sok owocowy

Podwieczorek: Galaretka malinowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i razowy z masełkiem,

 pasztetem drobiowo-pomidorowym i czerwoną papryką

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Kurczak w rękawie, ziemniaki, buraczki z jabłkiem, sok owocowy

Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem malinowym

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, żółtym serem, pomidorem i szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Marchewkowy krem, ryba panierowana, ziemniaki, sos jogurtowo-śmietanowy, surówka ze świeżej kapusty, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)