Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 24-28.10.2022 r.

 

24-28.10.2022 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem

i  tuńczykiem

II śniadanie: Marchewkowe chipsy, woda
Obiad: Zupa z zielonej  fasolki szparagowej, makaron w sosie bolo
ńskim,

 sok owocowy

 Podwieczorek:  Maślanka truskawkowa, ciasteczko owsiane bez cukru

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, sezam)

Wtorek:

I śniadanie: Kakao, herbata owocowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, szyneczką wieprzową i pomidorem

II śniadanie: Gruszka, woda

Obiad : Aksamitna zupa serowa z makaronem, gulasz z warzywami, kasza Kus Kus, sałatka grecka, sok owocowy

Podwieczorek: Mus warzywno-owocowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Środa:

I śniadanie: Kaszka manna z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata koperkowa

 II śniadanie : Banan, woda

Obiad: Dyniowy krem, kotlet schabowy, ziemniaki puree, sałata lodowa w sosie jogurtowo-śmietanowym, sok owocowy

Podwieczorek: Pieczywo wasa z pastą z brokułu gotowanego, herbatka ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, bułka pszenna i razowa z masełkiem,

z pieczenią alpejską z warzywami i kiełkami soczewicy

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa neapolitańska, zrazik pożarski, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka,

 sok owocowy

Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata imbirowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem, twarożkiem

i rzodkiewką

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, ryba sote, ziemniaki, bukiet warzyw, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)