Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 31.10-04.11.2022 r.

 

31.10-04.11.2022 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem

i  pasztetem drobiowo-pomidorowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa cytrynowa z ry
żem, jajko smażone, ziemniaki, groszek z marchewką,

sok owocowy

Podwieczorek:  Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

 

Środa:

I śniadanie: Kakao, herbata owocowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, szyneczką drobiową i ogórkeim konserwowym

II śniadanie: Gruszka, woda

Obiad : Zupa selerowa z zacierką,, kotlet mielony, ziemniaki, kapusta zasmażana,

sok owocowy

Podwieczorek: Kisiel do picia, wafle kukurydziane

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

 

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, bułka pszenna i razowa z masełkiem, żółtym serem i papryką czerwoną

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Grochówka, kolorowy kociołek z ryżem, sok owocowy

Podwieczorek: Budyń waniliowy  z sokiem malinowym

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

 

Piątek:

I śniadanie: Herbata imbirowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem,

pastą z makreli wędzonej, śledzia, twarogu i jajka

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa rybna  z jajkiem, pierogi z serem i cukrem trzcinowym, sok owocowy

Podwieczorek: Mus truskawkowo, jabłkowo,marchewkowo- buraczany

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja)

 

 

                                                                   Przedszkole zastrzega prawo do zmian w jadłospisie!

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)