Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 03-07.07.2023 r.

 

03-07.07.2023 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata imbirowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

serem kanapkowym śmietankowym i  szczypiorkiem

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad:
Zupa ogórkowa, kotleciki z kaszki manny z cukrem trzcinowym, surówka

 z marchewki  i jabłka z jogurtem naturalnym,  sok owocowy

Podwieczorek:  Kanapki z pieczywa mieszanego z pasztetem drobiowym

i ogórkiem kiszonym,  herbatka ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

Wtorek:

I śniadanie: Kakao, herbata rumiankowa, chleb pszenny i razowy

 z masełkiem, sałatą lodową, kiełbaską krakowską i pomidorem

II śniadanie : Banan, woda

Obiad : Zupa pomidorowa z zacierką, kotlet mielony, ziemniaki puree, buraczki

 z jabłkiem, sok owocowy

Podwieczorek: Galaretka truskawkowa

 (alergeny:   seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Kakaowe kulki zbożowe z mlekiem,   bułka mleczna

z masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata rumiankowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Żurek z jajkiem i białą kiełbaską, bułeczka pszenna, sok owocowy

Podwieczorek:  Kisiel do picia , wafle kukurydziane

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,  

makrelą w sosie pomidorowym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa ziemniaczana z pomidorami, kurczak z curry z ryżem i warzywami

z sosem czosnkowo-jogurtowym, sok owocowy

Podwieczorek:  Budyń waniliowy z sokiem malinowym

(alergeny:  seler, gluten, mleko, ryba)

Piątek:

I śniadanie: Herbata owocowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,

pasta z jajka gotowanego ze szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Marchewkowy krem, ryba sote, ziemniaki, bukiet warzyw, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

 

Przedszkole zastrzega prawo do zmian w jadłospisie!

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)