Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 10-14-07.2023 r.

 


10-14.07.2023 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata miętowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,

 pasztetem drobiowo-pomidorowym z papryką czerwoną

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Kapu
śniak ze słodkiej kapusty,  makaron w sosie pomidorowym, sok owocowy

Podwieczorek:  Drożdżówka z budyniem

(alergeny: seler, gluten, mleko)

Wtorek:

I śniadanie:  Musli owocowe z mlekiem, chleb pszenny i razowy z masełkiem, polędwicą drobiową i ogórkiem konserwowym

II śniadanie: Arbuz, woda

Obiad :  Kotlet schabowy, ziemniaki, sałata lodowa z sosem jogurtowo- czosnkowym,

sok owocowy

Podwieczorek: Kefir truskawkowy, ciasteczko owsiane bez cukru

 (alergeny:   seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Płatki owsiane z mlekiem, bułka śniadaniowa z masłem czekoladowym,

 herbata melisa

II śniadanie : Banan, woda

Obiad: Grochówka z parówką, bułka pszenna,  sok owocowy

Podwieczorek:  Budyń czekoladowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko, orzechy)

Czwartek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

sałatą lodową, kiełbaską krakowską i pomidorem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Rosół z makaronem, kolorowy kociołek z  kaszą bul gur,

sok owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa z paprykarzem wegańskim, herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, chleb pszenny z masełkiem, twarogiem, rzodkiewką

i szczypiorkiem

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad: Zupa cytrynowa z ryżem, zrazik rybny, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

 

                                                                    Podpis Dyrektora   Podpis Intendenta

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)