Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 17-21.07.2023 r.

 

17-21.07.2023 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem, serkiem kanapkowym i ogórkiem zielonym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami, racuchy dro
żdżowe z cukrem trzcinowym,

sok owocowy

Podwieczorek: Maślanka owocowa,  chrupki kukurydziane

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

Wtorek:

I śniadanie: Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą, bułka mleczna z dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata miętowa

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa koperkowa, gulasz z karkówki, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty z marchewką, sok owocowy

Podwieczorek: Budyń malinowy

 (alergeny:  seler, gluten, mleko)

Środa:

I śniadanie: Kakao, herbata z miodem i cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy

 z masełkiem, sałatą masłową, szynką drobiową i pomidorem malinowym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Krem z czerwonej soczewicy, żeberka w sosie własnym, ziemniaki,

kapusta zasmażana, sok owocowy

Podwieczorek: Arbuz , woda

(alergeny:  seler, gluten, mleko, sezam)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i razowy z masełkiem,

 wątrobianką i ogórkiem kiszonym, herbata ziołowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Nuggetsy , ziemniaki puree, marchewka gotowana, sok owocowy

Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem malinowym

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, żółtym serem, pomidorem i szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa brokułowa z kaszką,  ryba gotowana w sosie musztardowym, ziemniaki,  zielona fasolka szparagowa, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)