Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 24-28.07.2023 r.

 

24-28.07.2023 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Kakao, herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem

 i makrelą w pomidorach

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa pomidorowa z ry
żem, jajko smażone, ziemniaki puree, bukiet warzyw,

 sok owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa żytnie z brokułem gotowanym, herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

Wtorek:

I śniadanie:  Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy

 z masełkiem, pieczenią alpejską i kiełkami

II śniadanie: Banan, woda

Obiad: Zupa śródziemnomorska, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, sok owocowy

Podwieczorek: Galaretka owocowa

 (alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, rogal mleczny z masełkiem i dżemem malinowym, herbata koperkowa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa gulaszowa z bułeczką pszenną, sok owocowy

Podwieczorek: Tostowe Uśmiechy, herbatka rumiankowa  

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem,

 kiełbaską zielonogórską  i pomidorem,  herbata ziołowa

II śniadanie :Jabłko, woda

Obiad: Rosół z makaronem, kurczak w rękawie, ziemniaki, sałata lodowa z sosem śmietanowym, sok owocowy

Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, żółtym serem, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Barszcz zabielany z zacierką, GZIK- ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko)

  Przedszkole zastrzega prawo do zmian w jadłospise!

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)