Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 04-08.03.2024 r.

 

04-08.03.2024 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata malinowa, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem, żółtym serem 

i ogórkiem kiszonym, kakao

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, makaron w sosie szpinakowo-
śmietanowym z mięskiem, sok owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa żytnie z pastą z brokułu gotowanego, herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko)

Wtorek:

I śniadanie:  Płatki owsiane z mlekiem, herbatka melisa, rogal mleczny  z dżemem niskosłodzonym truskawkowym

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad : Krem z marchewki, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki z jabłkiem,

 sok owocowy

Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy

 (alergeny:  seler, gluten, jajka, mleko)

Środa:

I śniadanie: Kakao, herbata koperkowa,  bułka grahamka i  pszenna z masełkiem, kiełbaską krakowską i pomidorem

 II śniadanie : Marchewkowe paluszki Jabłko, woda

Obiad:  Gulasz z karkówki w sosie własnym, pyzy, sałata lodowa z sosem jogurtowo- koperkowym, sok  owocowy

Podwieczorek:  Płatki ryżowe na mleku

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata imbirowa,  bułka pszenna i grahamka

z masełkiem, pastą z tuńczyka, jajka, twarogu, papryki czerwonej, koperku i musztardy francuskiej

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Rosół  z makaronem, potrawka z ryżem, groszek z marchewką, sok owocowy

Podwieczorek: Sok ze świeżo wyciskanych owoców,  chrupki kukurydziane

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja,  sezam, ryba)

Piątek:

I śniadanie: Herbata owocowa, chleb pszenny i wieloziarnisty  z masełkiem, twarożkiem solankowym wędzonym i żółtą papryką

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa kalafiorowa z kaszką,  zrazik rybny,  ziemniaki, surówka z marchewki

 i jabłka, sok owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,  ryba)

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)