Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 15-19.07.2024 r.

 

15-19.07.2024 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata miętowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,

 twarożkiem kanapkowym i szczypiorkiem

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa koperkowa, kotleciki z kaszki manny, surówka z marchewki i jabłka

 z jogurtem naturalnym, napój  owocowy

Podwieczorek:  Kanapki z pieczywa mieszanego z makrelą w sosie pomidorowym, herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

Wtorek:

I śniadanie:  Kakaowe kulki zbożowe z mlekiem, chleb pszenny i razowy z masełkiem, polędwicą drobiową i pomidorem malinowym, herbata miętowa

II śniadanie: Arbuz, woda

Obiad :  Zupa cytrynowa z ryżem, gołąbki inaczej, ziemniaki, sałatka grecka, napój

owocowy

Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy, ciasteczko owsiane bez cukru z żurawiną

 (alergeny:   seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Płatki owsiane z mlekiem, bułka śniadaniowa z masłem czekoladowym,

 herbata melisa

II śniadanie : Banan, woda

Obiad: Zupa cebulowa z kaszą jaglaną, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i natką pietruszki i jogurtem greckim, napój  owocowy

Podwieczorek:  Tostowe uśmiechy, herbatka ziołowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, orzechy, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

sałatą lodową, kiełbaską krakowską i ogórkiem kiszonym

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Rosół z makaronem, potrawka z ryżem, groszek z marchewką,

napój owocowy

Podwieczorek:  Kryształki galaretki

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata miętowa, chleb pszenny z masełkiem, twarogiem, rzodkiewką

i szczypiorkiem

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty, zrazik rybny, ziemniaki, glazurowana marchewka,

napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba)

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)