Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 02-06.09.2024 r.

 

02-06.09.2024 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy

z masełkiem, pastą z tuńczyka w sosie pomidorowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad:  Zupa ziemniaczana
, makaron w sosie pomidorowym,

 napój owocowy

Podwieczorek:  Pieczywo wasa z pasztetem drobiowym, herbata ziołowa

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba)

Wtorek:

I śniadanie: Kakao, herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, polędwicą drobiową i ogórkiem zielonym

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa cytrynowa  z  ryżem, zraz mielony, ziemniaki puree, buraczki

z jabłkiem,  napój  owocowy

Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem malinowym

(alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam, jaja)

Środa:

  I śniadanie:  Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym, herbata koperkowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Krem brokułowo-kalafiorowy, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem z jogurtem naturalnym, napój owocowy

Podwieczorek:  Sok z arbuza, chrupki kukurydziane

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,

pieczenią rzymską i ogórkiem kiszonym, herbata rumiankowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Rosół z makaronem, potrawka( kurczak gotowany, ryż, biały sos, groszek

 z marchewką),   napój owocowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa (banan, gruszka, winogrono)

(alergeny:  seler, gluten, mleko, sezam, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,

pastą z jajka gotowanego ze szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa pomidorowa z zacierką, ryba po grecku pod beszamelem,  ziemniaki,

napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja)

OSTATNIO CZYTANE

OGŁOSZENIE KONKURSU "WIELKANOC W OCZACH DZIECKA"

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.