Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 09-13.09.2024 r.

 

09-13.09.2024 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i razowy  z masełkiem

i makrelą w sosie pomidorowym

II śniadanie: Marchewkowe paluszki, woda
Obiad: Zupa ogórkowa
, naleśniki z jabłkiem, napój owocowy

Podwieczorek:  Kanapki z pieczywa mieszanego z żółtym serem i czerwoną papryką, kakao

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,  ryba)

Wtorek:

I śniadanie:  Naworka, herbata melisa, bułka grahamka i  pszenna

 z masełkiem, kiełbaską zielonogórską i kiełkami rzodkiewki

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad : Barszcz zabielany z zacierką, gulasz z warzywami, kasza bulgur, napój owocowy

Podwieczorek:  Maślanka owocowa, wafle kukurydziane

 (alergeny:  seler, gluten, mleko, sezam)

Środa:

I śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, rogal z masełkiem i dżemem niskosłodzonym malinowym, herbatka miętowa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Krem z dyni, żeberka w sosie własnym, ziemniaki, surówka

 z modrej kapusty z jogurtem naturalnym, napój owocowy

Podwieczorek:  Budyń czekoladowy

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, pieczenią rzymską

i ogórkiem konserwowym, herbata owocowa

II śniadanie : Banan, woda

Obiad: Zupa neapolitańska, kurczak w rękawie, ziemniaki, kapusta zasmażana, napój owocowy

Podwieczorek: Zupa mleczna z kulkami zbożowymi

 (alergeny:  seler, gluten, mleko, sezam)

Piątek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i wieloziarnisty  z masełkiem i pasztetem drobiowo-pomidorowym i rzodkiewką, jajecznica

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa rybna, GZIK- ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym, napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)

 

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie

 

OSTATNIO CZYTANE

OGŁOSZENIE KONKURSU "WIELKANOC W OCZACH DZIECKA"

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.