Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 13-17.01.2025

 

13-17.01.2025  r.

 

 

Poniedziałek:

I śniadanie: Herbata owocowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem

i makrelą w sosie pomidorowym

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa cytrynowa z ry
żem, Gzik- ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym, napój owocowy

 Podwieczorek: Kisiel do picia, wafle ryżowe

(alergeny: seler, gluten, mleko,  jaja, ryba)

Wtorek:

I śniadanie: Naworka-polewka, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, pieczenią rzymską

 i ogórkiem kiszonym, herbata koperkowa

II śniadanie: Jabłko, woda

Obiad : Zupa kalafiorowa z makaronem, zraz mielony ziemniaki, buraczki z jabłkiem, napój owocowy

Podwieczorek: Galaretka owocowa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Środa:

I śniadanie: Kakao, herbata rumiankowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, kiełbaską zielonogórską,  żółtą papryką i kiełkami rzodkiewki

 II śniadanie : Banan, woda

Obiad:  Zupa cebulowa z grzankami, żeberka w sosie własnym, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, pekińskiej z papryką czerwoną, cebulką, marchewką, napój owocowy

Podwieczorek: Drożdżówka z budyniem

(alergeny: seler, gluten, mleko, sezam)

Czwartek:

I śniadanie: Kawa zbożowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałatą lodową, polędwicą drobiową i ogórkiem zielonym,  herbatka ziołowa

II śniadanie : Mandarynka, woda

Obiad: Rosół z makaronem, potrawka z ryżem, groszek z marchewką, biały sos, napój owocowy

Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy, ciasteczko owsiane bez cukru

(alergeny:  seler, gluten, mleko,  jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata owocowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,

pastą z jajka gotowanego ze szczypiorkiem

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Krem marchewkowy, ryba gotowana, sos musztardowo-chrzanowy, ziemniaki, bukiet warzyw, napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba, gorczyca)

 

OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie

  Dzisiaj odbyła się wycieczka do Agroturystyki w Kluczewie. Na początek zostaliśmy poczęstowani pysznymi rogalikami oraz sokiem owocowym. Kolejnym punktem wycieczki było zapoznanie się z pracą kowala. Pan Krzysztof pokazał nam, w jaki sposób wykonuje się podkowę, i taką też każda z grup dostała na pamiątkę. Następnie wysłuchaliśmy ciekawostek oraz opowieści z dawnych lat. Nie zabrakło zabawy swobodnej, podczas której dzieci bawiły się znakomicie. Przechodząc do obory, mogliśmy zobaczyć, w jaki sposób doiło się krowę, dzieci mogły także pogłaskać kózkę. Po czym żwawym krokiem wyruszyliśmy na przejażdżkę "wozem" zaczepionym o traktor. Przechodząc do kolejnego punktu, mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób robi się masło, zjedliśmy hot-dogi oraz wspólnie zabawiliśmy się. Po dniu pełnym wrażeń, szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola.

Jemy zdrowo i kolorowo.

W tym tygodniu utrwalaliśmy wiadomości o owocach i warzywach. Dzieci uczyły się jak bardzo ważne jest ich spożywanie. Same przygotowały sobie zdrowe przekąski - owocowe szaszłyki. BYŁO SMACZNIE, ZDROWO I KOLOROWO  :-)  :-)